tilbage til Rejser

Toscana  og  Elba - 10. - 19. maj 2002
Busturen var med Tinggaard Rejser, og jeg fulgtes med vandreveninde Helen.
Vi boede på et lille familiehotel "Paradiso" i byen Montecatini - en by med mange kursteder - beliggende ca. midt mellem Pisa og Firenze. Dag-temperaturen lå på mellem 20 - 24 grader hele ugen.

På Piazza dei Miracoli i Pisa ligger de tre store marmor-mastodonter: dåbskapel, domkirke og klokketårn, bygget mellem 1174 og 1350, majestætisk og harmonisk.
Tårnet hælder ca. 5 meter og blev i 1990erne stabiliseret med modvægt mod hældningen.
Ponte Vecchio, den gamle bro, er bygget i 1345 og er Firenzes ældste; også den eneste bro i byen nazisterne ikke sprængte i luften på deres tilbagetog gennem Italien. Guldsmedenes små baglokaler hænger faretruende og maleriske ud over Arno-floden.

Uffizi i Firenze er Italiens fornemste museum for billedkunst. Uffizierne (øst- og vestfløj) er oprindelig bygget som en række kontorer i 1560 - 80 til hertug Cosimo 1.s nye toscanske administration. Tårnet på Palazzo Vecchio, det gamle palads og rådhus ses her i baggrunden. Kunstmuseet er kendt bl.a. for to malerier af Firenzemaleren Sandro Botticelli (ca.1445-1510). "Foråret" og "Venus' fødsel" fra 1485, som viser romernes kærligheds-gudinde, der fødes i en storm i Det ægæiske Hav. Hun blæses i land af Zefyr med nymfen Chloris omkring sig og modtages af Flora, der står parat til at svøbe en kappe om hende.

På dagudflugten til øen Elba kørte vi bl.a. på en strækning langs floden Arno, hvor pinjetræerne spejlede sig i flodens klare vand. Oliventræ ved den gamle romer-ruin "la Grotte" nær færgebyen Portofarraio. Øen Elba er også kendt for sine mange forskellige smykkestene "elbaitter".

Porto Azzurro er en smuk og spændende by på sydøstsiden af Elba. Øen er bl.a. kendt for Napoleons ni måneders "ophold" her - før " de hundrede dage"
og nederlaget ved Waterloo i 1815. Naturen på Elba er alt overvejende den typisk subtropiske vegetation maki - stedsegrønt krat, dannet af buske og
små træer. Kaktus og agaver nær Porto Azzurro.
Middelalderbyen San Gimignano ligger på en bakketop midt i Toscanas vidunderlige landskab. Byen er enestående ved, at den har mange velbevarede hus-tårne fra 12-1300-tallet.

Udsnit af domkirken i Siena. Karakteristisk er skiftevis lag
af sort og hvid marmor både ude og inde.
  I Siena ligger Piazza del Campo, Italiens smukkeste plads, der er slået ud som en kæmpevifte, omkranset af gamle, velholdte bygninger og rådhuset Palazzo Pubblico.

Et bybillede år 2002 i én af middelalderbyen Siena's mange snævre og interessante gader. Det toscanske landskab er en oplevelse i sig selv. Her et kik ud over det fra bymuren i Siena. De søjleagtige cypresser står her blandt oliventræer, pinjer og vinmarker.

I Firenze holder små-makeder til med sælgere, malere, tegnere og andre kunstnere på enhver lille ledig plads i byens gader. Nær Mercato Nuova (nye marked) står
en lille fontæne, Il Porsellino, et bronzevildsvin, benævnt "metalsvinet"
af H. C. Andersen.
Dannebrog hos rejseleden viste os vej til Firenze's domkirke i al sin grønstribede mamorpragt, som pludselig åbenbaredes for os midt i byens snævre gader .

På dagudflugten ud af Firenze
tog vi afsked med byen fra Michelangelo-pladsen, som ligger lidt hævet over byen med udsigt over floden Arno og byen med bl.a. rådhustårnet, domkirken og Santa Croce.

På dagudflugten til Elba kørte vi øen rundt, men havde et længere ophold i byen Porto Azzurro,   hvor der blev tid til en hyggelig, sen frokost og en længere gåtur i byen og omegnens særprægede natur.

Busturen var med Tinggaard Rejser - vellykket - og på ca. 4400 km.
På turen sydpå gemmen Europa overnattede vi i Eisberg i Tyskland, og på hjemturen havde vi en overnatning i Offenburg.