tilbage til Rejser

 Tur til Gotland, 24. juli - 2. august 2002 sammen med kollega Helle og hendes veninde, Lis.
Der var fire timers sejlads mellem Oskarshamn og Visby på Gotland med færgen " Thjelvar".
På Gotland boede vi henholdsvis på Lärbo Vandrahem, i Katthammarsvik og på Tingstäde Vandrahem.
Vi nåede langt omkring på øen med dens særprægede natur, interessante geologi og et væld af historie i tid og steder. Visby overgik alle forventninger, selv om det var højsæson for turister.

 Mine rejseveninder ser på kort - uden for Visbys ringmur.  Skt. Nicolaus var dominikarer-munkenes klosterkirke i Visby.

Ringmuren rundt om Visby er en velbevaret 3,6 km lang mur fra 1200 tallet med bl.a. sadeltårne og marktårne. Skt. Karins klosterkirke ved Stora Torget er blandt de smukkeste af Visbys mange kirkeruiner.

En mindeudstilling for slaget om Visby i 1361, hvor kong Valdemar Atterdag nedkæmpede en gotlandsk bondehær.
Borgerne i Visby var passive tilskuere.
Vindue i moderne glasmosaik i Skt. Maria Domkirke. Kirken er den eneste bevarede middelalderkirke i Visby og
var de tyske hansa-købmænds kirke.
Kirkebuer i Skt. Karins klosterkirke-ruin. Kirken blev bygget omkring 1230 af franciskaner-munke og ødelagt efter reformationen.

Maj-stang ved Lau kirke fra midsommerfesten, som  holdes i weekenden mellem 20. og 26. juni. Om fredagen fejrer man midsommarafton med dans omkring majstangen. På Gotland er der 92 velbevarede kirker fra Gotlands storhedstid i middelalderen. Lau kirke er en af dem - med et væld af enestående kalkmalerier.

Rauker i naturreservatet på Langhammars-hammeren på nordøstsiden af Fårö. Rauker er søjleagtige klipper af koraldyrkalk, som er hårdere end de almindelige kalksten og derfor har overlevet bølgernes gnaven.

Typiske gotlandske vindmøller, solidt konstrueret af sten. Öja Kyrka med Öja-madonna og 'Gra gasi' tårnet som et kendt sømærke i den sydlige del af Gotland.

 Mølle på sydvestsiden af Gotland. Stora Karlsö i horisonten.   Typisk svensk mark-hegn.

Godtland er fyldt med kønne "sorte får", gotlandsfår.
Lammene er bløde som silke at røre ved.
 I et af de gamle sandstens-brud ved Kettelvik findes et museum, hvor man i autentisk miljø kan betragte værker af såvel de gamle mestre som de hårdt arbejdende slibestenshuggere.

   Gannarve skibssætning - 5 x 29 m fra Yngre bronzealder.   Frokosten blev nydt i læ af Visbys solide ringmur.
 

 

 

 På hjemturen gjorde vi ophold og overnattede i færgebyen Oskarshamn, hvor vi bl.a. besøgte det interessante Döderhultar-museum med de mange specielle træfigurer, skåret af dödarhultarn Axel Robert Pettersson (1868 - 1925).
Kørsel ad E22 med ophold i Brömsebro, et gammelt grænsested mellem Sverige (Småland) og Danmark (Skåne), kendt fra Brömsebro-freden i 1645, som Christian IV måtte indgå med svenskerne - dér.